Actuacions

2015-2016


1. Espais LABO a les biblioteques

Universitat de Girona i Biblioteca Pública Carles Rahola (BPCR)

 • Les dos organitzacions estan treballant per a que els estudiants universitaris disposin d’aules informàtiques a la BPCR amb el   programari que necessiten pels seus estudis (Autocad, SPSS, etc.).

2. Sales d’estudi i treball en grup

Universitat de Girona i Biblioteca Pública Carles Rahola (BPCR)

 • S’està fent difusió conjunta dels horaris d’obertura en èpoques d’exàmens.

Universitat de Girona i Biblioteques de Girona

 • Obertura de sales d’estudi per Selectivitat. Veure cartell  Finestra nova

3.  Formació en les TIC

Codeclub.CAT, Universitat de Girona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Oberta de Catalunya i Servei de Biblioteques de la Generalitat

Codeclub a les biblioteques és una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat, que juntament amb Codeclub.cat i les universitats UOC, UPC i UdG, vol iniciar als nens i nenes a la programació d’ordinadors. Els tallers són gratuïts i gestionats per voluntaris, que en aquest cas són estudiants de Grau de les universitats.

L’activitat va adreçada a estudiants universitaris que sàpiguen programar amb Scratch (o estiguin motivats per aprendre’n), que tinguin ganes d’ensenyar a nens i nenes i que puguin desplaçar-se a una biblioteca per portar a terme els tallers de programació seguin la metodologia i els materials didàctics ja preparats.

A cada estudiant se li assigna un grup de 8-10 nens-nenes entre 10-12 anys i una biblioteca concreta. Cada taller de Code Club dura 1.30h i es fa un cop a la setmana. La duració prevista de l’activitat és de 12 setmanes.

Al juny de 2016 es portaran realitzades quatre edicions del projecte Codeclub. El desplegament a cada universitat s’ha realitzat de diferent manera:

Estudis Tècnics i Estudis de mestre (UdG) i Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya

 • La UdG participa en el projecte codeclub.cat des de la segona edició. Estudiants de l’Escola Politècnica Superior i Estudiants de la FEP (Facultat d’Educació i Psicologia) fan tàndems per així cobrir l’aspecte tecnològic i educatiu de cada taller.

FIB (UPC) i Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya 

 • La Facultat Informàtica de la Barcelona  FIB de la UPC está participant amb els seus estudiants en el projecte Codeclub. Els estudiants de la FIB fan de professors amb els usuaris més petits i estan molt satisfets.

Estudis d´Informàtica (UOC) i Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya

 • Els Estudis d´Informàtica de la UOC, a través del grup Inventa, ha participat en la tercera edició del projecte Codeclub a les biblioteques.   Voluntaris de la UOC han ajudat a nens de tota Catalunya a acostar-se al món de la programació i el pensament computacional mitjançant tallers realitzats a 24 biblioteques de Catalunya.
 • La 4ª edició d’aquesta experiència ja està en marxa, en les properes setmanes els voluntaris començaran la seva formació mitjançant el campus virtual de la UOC per a, seguidament, iniciar els tallers a les Biblioteques.

4. Préstec de llibres i documents

Universitat de Girona i Biblioteques de Girona

 • S’està treballant amb la implementació del servei de préstec amb les biblioteques públiques de Girona. Les condicions bàsiques del servei serien:
  • Per formalitzar el préstec cal presentar el carnet de la biblioteca pública i el DNI.
  • Els usuaris poden endur-se fins a 3 llibres en préstec i renovar-los 3 vegades.
  • Queden exclosos del servei de préstec, la bibliografia recomanada, la bibliografia utilitzada per la docència i la recerca aixi com els materials adquirits en projectes de recerca.
  • El retorn dels llibres s’ha d’efectuar a qualsevol de les tres biblioteques UdG: Barri Vell, Montilivi o Emili Grahit.
  • El cost dels llibres no retornats s’assumirà des del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

5. Clubs de lectura

Universitat de Girona  i Biblioteca Pública Carles Rahola (BPCR)

 • S’estudia obrir el club de lectura UdGLlegeix a tota la ciutadania

6. Llibres científics i culturals

Universitat de Girona, Biblioteca Pública Carles Rahola (BPCR) i Biblioteques de Girona

 • La Biblioteca de la UdG enviarà el llistat de manuals recomanats a la bibliografia bàsica dels tres primers cursos de GRAU de totes les assignatures, amb major número de préstecs. Cada biblioteca farà una tria de llibres. Es farà una llista de 5 títols per cada estudi prioritzats.

Universitat Politècnica de Catalunya i Biblioteques Públiques de Terrassa (bct xarxa)

 • Les caps de biblioteca han decidit col.laborar conjuntament en 3 àrees.

a) Difusió conjunta del calendari obertura extraordinària en períodes exàmens

Tant BCT com la Biblioteca Central coincideixen durant aquest curs en  ampliació horària durant el període exàmens de gener i juny, de manera que es potenciarà la difusió conjunta del servei, per tal que els usuaris tinguin una visió oferta global de d’espais i punts d’estudi a la ciutat de Terrassa. Després dels exàmens del gener s’intercanviaran les dades d’ús i ocupació.

b) Difusió d’activitats i serveis a través de les xarxes socials

Utilització del web, Facebook i Twitter d’ambdues biblioteques per difondre recíprocament les activitats, exposicions, clubs de lectura, serveis, novetats, etc. que puguin ser d’interès  per als usuaris.

c) Intercanvi de lots de lectura

Durant els mesos d’abril – juny la BCT exposa i deixa en préstec uns 50 llibres aproximadament de temàtica d’esports, provinents d’una de les biblioteques públiques de Terrassa (bd2), mentre que a la Biblioteca Central de Terrassa disposen  del mateix nombre de llibres provinents de la BCT sobre “cuines del món”.

La periodicitat es definirà en funció  de la valoració d’aquesta primera experiència. Hem creat un logo comú per a la difusió de l’activitat amb una imatge comuna ambdues biblioteques.

logo bct vs bct

 

 

 

Universitat Politècnica de Catalunya i Biblioteques Públiques de la Comarca del Bages

 • La Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM-UPC) organitza una tertúlia al voltant del llibre Gegants de gel (Premi Llibreter 2015) de Joan Benesiu i guanyadora del Premi llibreter 2015.
 • L’acte compta amb la participació de l’autor, del president del Gremi de Llibreters de Catalunya, el Sr. Antoni Daura,  els membres i/o coordinadors dels clubs de lectura de la comarca del Bages i algun representant de les institucions del Campus.
 • Durant la xerrada, que tindrà lloc el proper 6 de maig, a les 19:00, al patí de l’antic escorxador de Manresa, també podrem degustar vins de la DO Pla de Bages i participar en la campanya Biblioteques amb DO 2016.

Universitat Politècnica de Catalunya UPC i Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya

 • La BRGF (UPC) que te la millor col.lecció de Ciencia Ficció de l’estat està participant amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya en la col·laboració de l’Eurocon 2016 <http://www.eurocon2016.org/ca/>.
 • L’objectiu és que les biblioteques s’impliquin en aquest congrés de literatura fantàstica, ciència ficció i terror d’àmbit europeu, que aquest any es fa a Barcelona del 4 al 6 de novembre i que es calcula que rebrà sobre un miler d’assistents.

Universitat Politècnica de Catalunya UPC i  Biblioteca Ateneu les Bases

 • Setmana de les matemàtiques: col·laboració de les biblioteques de la Facultat de Matemàtiques i Estadística (UPC) i la Biblioteca dels Campus Universitari de Manresa (UPC) amb l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC) i amb la biblioteca pública Ateneu les Bases.
 • La col·laboració consisteix en l’organització d’una exposició de llibres de matemàtiques i amb la participació, el dia 2 de juny, del club de lectura de la BCUM al club de la Biblioteca Ateneu les Bases. La novel·la que es comentarà és: La fórmula més estimada pel professor, de Yoko Ogawa.

Universitat Politècnica de Catalunya UPC i Biblioteca Pública de Castelldefels Ramón Fernandez Jurado

 • S’ha elaborat un acord entre les dos bibliotequies:  Acord de col.laboració
 • Les accions principals tracten de intercanvi de llibres i col·leccions  sobre dietètica i nutrició durant la setmana de Sant Jordi
 • Participar i col·laborar en l’ampliació de  la Biblioteca de Llavors als usuaris de Castelldefels.
 • De cara al 10è aniverdari de la inauguració de la BCBL es programara una sèrie d’actuacions conjuntes.

7. Creativitat i innovació

Universitat de Girona i Biblioteca Pública Carles Rahola (BPCR)

 • La Biblioteca de la UdG gravarà i difondrà els actes, conferències, etc. que es duguin a terme a la BPCR i que siguin d’interès per la comunitat universitària.  Aquests actes es podran consultar posteriorment en obert des del Repositori institucional de la UdG (DUGI).
 • La Biblioteca de la UdG oferirà a les Facultats i Escoles la possibilitat que els Treballs Final de Grau excel·lents i/o innovadors puguin presentar-se públicament a la Carles Rahola.
 • La Biblioteca de la UdG està treballant la possibilitat de  que estudiants de la Facultat d’Educació i Pedagogia puguin obtenir crèdits per la realització d’activitats i sessions a la BP. Algunes de les activitats previstes son:
  • Jocs matemàtics (materials didàctics)
  • Desenvolupar el projecte “Biblioteca juganera”
  • Elaboració d’un projecte de “Suport per fer deures escolars” que implicaria que estudiants UdG que ajudessin a fer deures un o dos cops per setmana (un màxim de 5 estudiants que oferirien suport a estudiants de primària i secundària fins 2on d’ESO.
  • Elaboració del projecte “Acompanyament lector” amb la mateixa casuística que l’anterior projecte però centrat en el suport a la comprensió lectora.
  • Divulgació científica:  La Biblioteca de la UdG fomentarà que les activitats que es duen a terme des de la Universitat es puguin realitzar a la BP Carles Rahola (activitats de la setmana de la Ciència, tallers de LEGO, matemàtiques i química divulgatives; astronomia, etc.)

ETSAB (UPC), Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius UPC i Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya 

 • El Servei de Biblioteques, Publicacions  i Arxius SBPA, juntament amb l’Escola Tècncia Superior d’Arquitectura de Barcelona ETSAB i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya han iniciat una col.laboració creativa pels estudiants en relació a dissenyar objectes quotidians i llibres. El primer concurs va ser sobre el disseny d’una “Cadira i un llibre”: Cadira i LLibre

8. Formació i creativitat

Universitat de Girona i Biblioteca Pública Carles Rahola (BPCR)

 • La Biblioteca Publica Carles Rahola (BPCR) acollirà col·legues bibliotecaris/bibliotecàries que facin una estada professional a la biblioteca de la UdG.

9. Recerca

Ferran Ferrer, Núria; Fernández Ardèvol, Mireia; Fenoll, Carme; Nieto, Javier (2016).  Estudi de persones no-usuàries de les biblioteques


 Més informació i com participar: labobiblios@gencat.cat